Jste anonymní uživatel! Přihlásit se nebo Registrovat, Dnes je sobota, 4 kvě 2024
Celkem je zde 145 lidí (1 přihlášený)
Nyní online
Přihlásit se /Registrovat
Přezdívka:
Heslo:
Bezpečnostní kód: Bezpečnostní kód
Opište kód::

Informace o serveru
Nejnovější: Audidaniell
Uživatelů dnes: 0
Uživatelů včera: 0
Uživatelů celkem: 48 429
Online návštěvníků
Návštěvníků: 144
Uživatelů: 1
Celkem: 145

Jste anonymní uživatel. Můžete se zdarma zaregistrovat zde

Jak a proč vybrat nosič kol na tažné zařízení?

Téma: Osobní blog Autor: kriznik (Pondělí, 20.01. 2020 - 13:21:00)

Oblíbené nosiče na tažné zařízení aneb praktické a hlavně spolehlivé řešení převozu jednoho i více kol najednou. Řešení, které vyniká snadnou montáží i pohodlným nakládáním kol na nosič, nezvedá navíc výšku automobilu, neomezuje tedy průjezdnost a nebrání parkování v garážích. Prostě skvělý pomocník pro pohodlné cyklovýlety. Jen je potřeba si při výběru ujasnit některé drobnosti. Podívejme se na ně pěkně pod drobnohledem.



Zajištění proti odcizení

V první řadě doporučujeme vybírat kousky s dostatečným bezpečnostním zajištěním – nikdo asi nechce zbytečně riskovat odcizení kola ani samotného nosiče. U kvalitních nosičů prověřených výrobců naštěstí funguje takzvaný systém dvojího zajištění, spočívající v možnosti bezpečného uzamčení samotného nosiče k tažnému zařízení (kouli) a zároveň uzamknutí kol umístěných v nosiči.

Důraz na bezpečnost oceníte při dlouhodobém i krátkodobém parkování, hlavně v situacích, kdy se od vozu na nějakou dobu musíte vzdálit. Jistota, že vaše kolo neskončí v rukou někoho nepovolaného, je k nezaplacení.

Kola pro celou rodinu

Při výběru nosiče je také bezesporu vhodné předem myslet na to, zda budete přepravovat jen jedno kolo, dvě, či dokonce tři nebo čtyři. K dispozici jsou totiž často nosiče vyrobené pro už požadovaný počet jízdních kol.

Na druhou stranu, i v případech, kdy teprve časem vyvstane potřeba vozit o jedno nebo dvě kola více, umožňují některé sofistikované modely nosičů snadnou alternativu – dokoupení speciálního adaptéru pro případné rozšíření. Jen je potřeba na to myslet dopředu a zvolit právě takový typ nosiče, který možnost rozšíření opravdu podporuje.

Bez čeho se neobejdete

Základní nutností je samozřejmě instalované tažné zařízení, hovorově označované jako koule. Právě na něj bude nosič upevněn. Pokud ho na autě zatím nemáte, uvažujte, zda ho opravdu využijete. Vždy je totiž možné zvolit i jinou alternativu nosiče kol, například řešení na střechu nebo zadní dveře. Pravdou ovšem je, že právě transport kol na nosiči, upevněném na tažném zařízení, je pravděpodobně ten nejspolehlivější a nejbezpečnější.

Nedílnou součástí nosiče na tažné zařízení je pak elektrická přípojka, zapojená do zdroje napájení. Existují přitom dva druhy těchto elektropřípojek, odlišující se od sebe počtem kontaktů, takzvaných pinů. Těch může být 7 nebo 13.

I tady je ale možné udělat kompromis. Pokud nebude počet pinů shodný se zásuvkou na tažném zařízení, lze vše bez problémů vyřešit použitím přechodky. K některým nosičům výrobce tuto redukci rovnou dodává, snadno se dá dokoupit. Správnou funkčnost světel i směrovek na nosiči je dobré před jízdou samozřejmě zkontrolovat.

Podle zákona musí být na nosiči kol uchyceném na tažném zařízení umístěna také státní poznávací značka. To ale není žádný problém, stačí na příslušném úřadě zažádat o její vydání. Cena se v čase liší, dlouhodobě ale nejde o více než několik stokorun.

Nezanedbatelná výhoda v podobě spotřeby

Na rozdíl od umístění jízdních kol na střešním nosiči je přeprava s nosičem kol na závěsném zařízení výhodná i tím, že se nezvýší spotřeba pohonných hmot. Což oceníte především při delších transportech.

Za větrného počasí pak převážená kola neovlivňují negativně jízdní vlastnosti vozu, nebude navíc ani slyšet rušivé hvízdání způsobené odporem vzduchu. A určitě uvítáte i fakt, že namontovaný nosič na tažném zařízení většinou neomezuje přístup do zavazadlového prostoru – téměř všechny je dnes možné bez demontáže sklopit.

Klady a zápory ve stručném shrnutí

+ Univerzálně použitelný nosič pro všechny běžné typy automobilů
+ Snadná montáž i samotné umístění kol
+ Neovlivňuje spotřebu ani jízdní vlastnosti vozu
+ Lze na něj umístit až čtyři jízdní kola
+ Umožňuje po sklopení přístup do zavazadlového prostoru
+ Spolehlivé a bezpečné uchycení kol

- Vyšší cena
- Potřeba tažného zařízení
- Nutnost pořídit další SPZ
- Může lehce narušit výhled zadním oknem automobilu

Nic složitého

Výběr nosiče kol na tažné zařízení není nic složitého. Stačí jen zvážit všechny parametry a vsadit na kvalitního prodejce, který vám v případě potřeby dokáže poradit. Doporučit můžeme například autodoplnky-obchod.cz, který má v nabídce desítky pomocníků pro různé způsoby přepravy kol.


Související odkazy
· Více o tématu Osobní blog
· Další články od kriznik

Nejčtenější článek na téma Osobní blog:
AUDIKLUB.cz GDPR a ochrana osobních údajů
Hodnocení článku
Průměrné hodnocení: 0
Účastníků: 0
Zvolte počet:
(více je lépe)
Výborný
Velmi dobré
Dobré
Povedený
©patné

Možnosti

 Vytisknout článek Vytisknout článek


Satas - Pondělí, 20.01. 2020 - 13:21:00
A to v době kdy vznikal tento článek by nikdo netipoval jaký kvanta tech vzteklejch arogantních cyklošmejdů teď je.
AUDIKLUB.cz | AUDI KLUB - Vše co potřebujete vědět o vozech značky AUDI
Veškeré příspěvky vyjadřují názory a přesvědčení každého autora. Bez souhlasu autora je zakázáno příspěvky a články šířit, kopírovat nebo jinak zveřejňovat.
K odběru novinek použijte dle libosti: RSS 0.91 - 0.92 - 2.0 nebo Atom.
© 2006 - 2018 Audiklub.cz / Kontakt: Soukromá zpráva nebo email